Foto: Chris Brunskill
De HWL zit er sinds gisteren ook voor de dames op. De Argentijnse dames die eerder Nederland versloegen met 1-0 wonnen in de finale met 5-1 van Nieuw Zeeland. Als toeschouwers alleen de finale hadden gezien had men Argentinië terecht winnaar van de HWL 2015 genoemd. Maar hoe kwamen ze eigenlijk in die finale terecht?
Toernooi serieus nemen?
De HWL werd dit jaar door veel coaches gezien als een toernooi om spelers en tactieken te “testen” ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio komend jaar. Alyson Annan gaf sterkhouders Maartje Paumen en Carlien Dirkse van den Heuvel rust zodat ze in augustus 2016 topfit zijn en niet oververmoeid. Dat wil niet zeggen dat coaches en vooral ook spelers het toernooi niet serieus nemen. Topsporters willen altijd winnen en het winnen van prijzen verveelt nooit.
Format HWL
De poule-indeling en deelname aan de finale van de HWL wordt bepaald door de wereldranglijst en de resultaten in de halve finale van de HWL eerder dit jaar in Valencia en Antwerpen. Dit resulteerde in de volgende poules van 4 teams:
Poule 1
Argentinië
Engeland
Australië
China
Poule 2
Nederland
Zuid-Korea
Nieuw-Zeeland
Duitsland
Poulefase
Tijdens de poulefase speelt iedere ploeg 1 keer tegen haar poule-genoten. Nederland won als aanvoerder van de wereldranglijst niet bepaald verrassend alle 3 de wedstrijden met een doelsaldo van 14 doelpunten voor en 4 tegen. Argentinië, gastland en uiteindelijk winnaar van het toernooi startte iets minder voortvarend. De eerst wedstrijd werd nog met 2-1 gewonnen van Engeland maar daar bleef het ook bij. Er werd met 2-1 verloren van Australië en met 3-1 van China. Daarmee eindige de ploeg als laatste in poule aangezien Australië, Engeland en China allen 4 punten behaalde.
Knockoutfase
In de knockout-fase mocht Nederland het daarom direct opnemen tegen Argentinië aangezien deze ploeg als laatste eindigde. De Argentijnse dames wonnen (met behulp van het uitzinnige thuispubliek) de wedstrijd met 1-0. Dit betekende voor Nederland dat ze alleen nog maar 5de konden worden.
Discutabel
Bij eindtoernooien is het uiteindelijk belangrijker om iedere wedstrijd resultaat te boeken. Dat is logisch aangezien het totaal aantal wedstrijden vele malen minder is dan een volledige competitie zoals de Hoofdklasse. Het is daarom behoorlijk discutabel dat een ploeg die in de poule-fase laatste wordt, alsnog het toernooi kan winnen. Waarom kiest de FIH hier eigenlijk voor, aangezien dit op andere eindtoernooien niet het geval is? Wat vind jij? Moet de FIH dit gewoon gelijk gaan trekken?